Tuesday, November 29, 2011

Linux Mint 12


Σίγουρα διαβάσατε (αν όχι, κάντε το) το άρθρο του Κωνσταντίνου που αναλύει τα διάφορα reviews που έγιναν στη ξένη μπλογκόσφαιρα για το Linux Mint 12. Δυστυχώς η συγκεκριμένη διανομή τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας τελευταία λόγω των παραπάνω γεγονότων και πολλοί είναι αυτοί που επηρεάστηκαν αρνητικά. Αυτό το σύντομο review δεν θα λάβει υπόψη του τίποτα από όλα αυτά. Θα αντιμετωπίσω την διανομή σα να την ανακάλυψα χθες.
Από τότε που ανακάλυψα το Linux έχω δοκιμάσει πολλές διανομές όμως δύο είναι αυτές που αγάπησα. To Ubuntu και το Arch Linux. Η κάθε μία για πολύ διαφορετικούς λόγους, εμφανείς όμως σε όσους τις γνωρίζουν. To Linux Mint δεν του είχα ιδιαίτερη υπόληψη. Μου άρεσε το artwork και απαλά χρώματα του αλλά μέχρι εκεί.
Ώσπου το 2011 ο κόσμος του ανοιχτού κώδικα σημαδεύτηκε από την έλευση του Unity και του Gnome Shell αφού άρχισε ο “πανικός” στις διανομές αλλά και στις κοινότητες για τις επιλογές που θα γίνουν. Μου αρέσουν και τα δύο περιβάλλοντα αλλά προτιμώ το Gnome Shell. Αυτό που αναζητούσα μήνες ήταν να βιώσω την εμπειρία τουGnome Shell συνδυασμένη με την σταθερότητα, την πληθώρα εφαρμογών και κοινότητα του Ubuntu. Περίμενα ανυπόμονα το Ubuntu 11.10 το οποίο έρχεται με το GTK3 ακριβώς για αυτόν το λόγο όμως απογοητεύτηκα πλήρως. Το Gnome Shell απλά δεν ήταν υποφερτό στο Ubuntu. Δεκάδες bugs, λες και η Canonical το έκανε επίτηδες.
Μετά από την μεγάλη αυτή εισαγωγή ας πάμε (επιτέλους!) στο θέμα του άρθρου. Το Linux Mint 12, με μία φράση, είναι όλα όσα έψαχνα στο Linux. Και όχι μόνο. Το Linux Mint, παρόλη την ασάφεια στους στόχους του, πιστεύω πως θα ικανοποιήσει μία πολύ μεγαλύτερη μερίδα της κοινότητας από αυτή που περίμενε. Ποιοι είναι αυτοί:
Οι νοσταλγοί του Gnome 2: To Linux Mint επέλεξε το Gnome Shell, όμως το ενίσχυσε με διάφορα extensions μεταξύ των οποίων, τα περίφημα Bottom Panel και Menu extensions. Τα δύο αυτά, συνδυασμένα με το Fallback Mode του Gnome Shell δίνουν μία εμπειρία πανομοιότυπη με αυτή του Gnome 2.
Οι οπαδοί του Gnome Shell: Όπως αναφέραμε, η διαφορετικότητα στο περιβάλλον του Linux Mint είναι κάποια extensions. Μόλις τα απενεργοποιήσετε έχετε πίσω το κλασικό Gnome Shell.
Οι “κάπου στο ενδιάμεσο”: Μία ακόμη επιλογή είναι να έχετε ενεργοποιημένα τα extensions αλλά να μην χρησιμοποιείτε Fallback Mode. Έτσι συνδυάζετε και τους δύο κόσμους.
Με λίγα λόγια το Linux Mint 12 προσφέρει τρεις αισθητά διαφορετικές εμπειρίες ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Επίσης διατηρεί την 100% συμβατότητα του με το Ubuntu με ότι αυτό συνεπάγεται και προσφέρει μερικά ακόμα εργαλεία, τα οποία κατά την γνώμη μου είναι πολύ εύστοχα επιλεγμένα. (Τα γνωστά Mint Tools καθώς και άλλα όπως το προεγκατηστημένο Firewall, η διατήρηση του Synaptic κ.α)
Επιπλέον, δείχνει εντυπωσιακά ελαφρύ. Αντίθετα με το Unity και το Gnome Shell στο Ubuntu που έχουν μία βαριά αίσθηση (ίσως και ψευδαίσθηση) το Linux Mint πετάει. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα, στις τρεις μέρες που το χρησιμοποιώ δεν έχω συναντήσει ούτε ένα bug. Φυσικά τρεις μέρες είναι μικρό χρονικό διάστημα αλλά συνήθως σε άλλες διανομές, ήταν αρκετό να για εντοπίσω διάφορα bugs. Για αυτό το θεωρώ άξιο αναφοράς.
Εν κατακλείδι το Linux Mint 12 είναι μία φοβερή και καλοδουλεμένη διανομή. Αν σας αρέσει το Gnome Shell ή το Gnome 2, αναζητάτε μία όμορφη στο μάτι διανομή με μεγάλη κοινότητα και θέλετε συμβατότητα με τη Νο.1 διανομή στο Linux τότε το Linux Mint είναι αυτό που χρειάζεστε. Ο μόνος λόγος που δεν θα πρότεινα σε κάποιον να το εγκαταστήσει είναι να μου πει πως θέλει περιβάλλον Unity ή KDE. Σε όλα τα υπόλοιπα θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των περισσοτέρων με απόλυτη επιτυχία.
Κατεβάστε το Linux Mint από την επίσημη ιστοσελίδα του.

0 σχόλια:

Post a Comment